Відпочиваємо за кордоном. Необхідні документи.

Багато сучасні батьки пускаються у подорожі чи не з перших місяців життя своїх довгоочікуваних крихт. Хтось боязко — на сусідню вулицю до новоспеченим бабусям-дідусям, хтось далі — в інше місто або село. Найбільш сміливі і позбавлені впливу того ж старшого покоління можуть відправитися і на звичний відпочинок на морі — спочатку на умовно-рідне, а потім і закордонне. І поїздка за кордон може відбутися як в перший рік життя малюка, так і в наступні.

При цьому батьки ретельно збирають відповідну одяг, взуття, аксесуари, лікарські препарати, фото та відеотехніку, але, в першу чергу, повинні бути підготовлені необхідні документи. Причому їх перелік для дитини набагато більше, ніж для дорослого.

Практично всі готельні та готельні комплекси будуть готові прийняти сім’ю з маленькою мандрівником, але відсутність якого-небудь важливого документа може перешкодити здійснити закордонну поїздку.

Всю інформацію про те, які документи необхідно брати в закордонну поїздку на себе і на дитину, можна отримати в туристичному агентстві при бронюванні відповідного туру. А якщо подорож організовується самостійно, то наданий список документів, не завадить.

Список документів для повнолітніх громадян для поїздки за кордон

1. Закордонний паспорт

Попередньо варто перевірити, чи є ще вільні сторінки і не закінчується найближчим часом термін дії паспорта. Так як є митні правила, що забороняють перетинати кордон з документом, який через шість місяців стане недійсним.

Якщо паспорт новий, то до всього іншого необхідно перевірити всі вписані дані (прізвище, ім’я, дата народження, стать тощо). Документ не повинен мати жодних сторонніх записів.

2. Візи

Вирішивши відвідати країну зі спеціальним митним режимом, чи здійснюючи транзит через неї, необхідно завчасно (краще за один-два місяці) зайнятися отриманням дозволу на в’їзд. У деяких з них візи (штампи, наклейки) видаються на митниці, при в’їзді.

3. Вимогою окремих країн є наявність у мандрівного ваучера туристичного обслуговування.

Це документ, на підставі якого здійснюється весь сервіс для відпочиваючого у готелях.

4. Медична страховка

Вимога про її вигляді варто уточнити заздалегідь, так як немає однієї стандартної моделі, то кожна країна може висувати необхідні умови, страхова сума, вид поліса, період дії і т. п. Оформляти його варто в надійній страховій компанії, яка існує багато років і добре зарекомендувала себе на ринку надання послуг.

5. Підтвердження броні готелю

Воно може знадобитися не тільки для отримання візи, але і для перевірки на митній службі. Якщо турист планує зупинятися у родичів або знайомих, то необхідно буде надати оригінал запрошення та адресні дані приймаючої сторони.

6. Зворотний квиток з зазначеним числом виїзду (деякі країни допускають можливість «відкритої» дати).

7. Особисто для себе туристи досить часто беруть з собою інформаційний маршрутний лист, на ньому в зручній формі зібрана вся необхідна інформація про пересування: дату, номер рейсу, найменування виїзного та в’їзного терміналу і т. п.

Перелік документів для поїздки на відпочинок за кордон для неповнолітніх громадян

1. Особистий закордонний паспорт

З літа 2012 року низка країн пред’явив вимоги про необхідність наявності власного документа у дитини будь-якого віку. Якщо це не поширюється на ту державу, в якій заплановано дитячий відпочинок, достатньо, щоб дитина вписана в паспорт мами чи тата, а з певного віку (в Росії — 6 років) туди повинна бути вклеєна і його фотографія.

Власний проїзний документ (особистий закордонний паспорт для дитини) може знадобитися також у тому разі, коли дитина направляється на курорт з бабусею, нянею або керівником екскурсійної групи.

2.Свідоцтво про народження неповнолітнього

Спочатку може здатися, що це дублюючий документ, але з іншого боку – це заявлена вимога деяких іноземних держав (підтвердження родинного зв’язку дитини з дорослими).

3. Нотаріальна заява-дозвіл одного або обох відповідальних дорослих, залежно від ситуації, на виїзд дитини за кордон, якщо дитина подорожує з одним із батьків або з іншими членами сім’ї та знайомими).

В окремих ситуаціях можуть додатково знадобитися:

— свідоцтво про смерть одного з батьків.

— метрика про народження, у якій не заповнена графа «батько».

— рішення судової інстанції про позбавлення батьківських прав, про визнання когось з батьків безвісно відсутнім чи недієздатним, про надання дозволу на самостійні виїзд особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку, без згоди та супроводу.

— свідоцтво про укладення шлюбі між батьками, у разі якщо прізвище дитини і супроводжуючого дорослого не однакові.

4. Віза

Так само як і на дорослих, і на дітей поширюється необхідність наявності дозволяючого на в’їзд в країну документа. Безумовно, що візи для дітей отримати простіше, але пройти ці процедуру все ж необхідно. Варто пам’ятати, що якщо дані про дитину внесені в батьківський паспорт, то дані про нього повинні бути занесені у відповідну графу, що дозволяє в’їзд в країну.

5. Медична страховка

Поліс повинен відповідати всім вимогам країни перебування.

Всі документи повинні бути в технічно хорошому стані, мати вільні сторінки для проставлення візових штампів і бути дійсними ще не менш ніж шість місяців з дня в’їзду в країну.

Продуманого всім подорожі!